BN_Blog

BN_Blog

A kollektív bűnösség kérdése az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

2022. június 03. - NBSUPOBSBOZPTTZ

A kollektív bűnösség témája nem új, azonban manapság végtelenül aktuális kérdés. Oroszország Ukrajna elleni agressziója komoly humanitárius és társadalmi problémák mellett újra felszínre hozta a kollektív bűnösség létjogosultságának a kérdését. A hazájukat védelmező, illetve otthonukból menekülni kényszerült ukránokat érintő széleskörű társadalmi támogatás Európa-szerte egy kétségtelenül pozitív, de még ukránellenes szempontból is semleges jelenség. Ezzel ellentétben a társadalomban jelenlévő oroszellenesség nem csak negatív, de egyfajta kétarcúságra is utal az európai társadalmakkal kapcsolatban.

„Ruszkik haza, ruszkik haza! – skandálta a tömeg csütörtök este hét óra körül az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt” – írja a Telex cikk a Budapesti háborúellenes tüntetésekről tudósítva. Mindenképpen megérthető az emberek haragja egy ilyen kirívó igazságtalanságot követően. Ugyanakkor, muszáj megkérdezni azt is, hogy milyen „ruszkikat” akartak hazaküldeni Magyarországról? Szását már három évtizede kivonták, az oroszok, akik meg Európában tartózkodnak jelenleg mégis kaptak vízumot és többségük azért van itt, hogy boldog és teljes életet élhessen. A külföldi oroszok, sőt még azt is meg merem kockáztatni, hogy az Oroszországban élő oroszok jelentős része nem támogatja a háborút.

A hírek szerint a közvélemény kutatások azt mutatják, hogy az oroszok túlnyomó többsége támogatja Putyin háborúját. Ugyanakkor, igencsak nehéz bevallani, hogy nem támogatsz valamit akkor, ha figyelembe veszel pár fontos tényezőt:

  1. Azt, hogy a legnagyobb orosz közvéleménykutató cégek állami megbízatásból működnek
  2. A „Fake News” törvények miatt valódi börtönbüntetést kaphatnak olyan személyek, akik az állam szempontjával ellentétes tényeket terjesztenek bármilyen platformon
  3. Az orosz állam szinte teljes információ-monopóliummal rendelkezik, illetve a független sajtóra egyre nagyobb a nyomás a háború kezdete óta
  4. Az oroszellenesség által kiváltott kollektív áldozati tudat sem javít a helyzeten

Bár a fejlettebb társadalmak manapság egyre ritkábban alkalmazzák a kollektív bűnösség gyakorlatát. Ugyanakkor, valamiért az etnikai és állampolgársági hozzátartozás egyfajta láthatatlan köteléket teremt az emberek között, amely gyakran az államok bűneit az egész társadalomra levetíti. Ilyenkor kevesek vesznek figyelembe két nagyon meghatározó tényt:

  1. Az adott személy mennyire informált az eseményről, ami autokratikus államban élő személyek esetében azért fontos, mert gyakran akaratuk ellenére egyfajta információs buborékban élnek
  2. Az adott személy mennyire képes befolyásolni az országában a politikai eseményeket, ami megint csak kulcsfontosságú olyan államok esetében, ahol az emberek fizikai, mentális és gazdasági jólétét is veszélyeztheti bármilyenfajta ellenzéki aktivitás

Egyfelől a tehetetlenség és a kollektív bűnösség érzése nem segíti a társadalmi traumák feldolgozását, hanem csak a revansizmus fellángolásához vezet, amit a történelem már többszőr is bebizonyított. Másfelől pedig a kollektív bűnösség érzése elmossa az igazi bűnösök felelősségét és megnehezíti az effektív igazságszolgáltatást. Ezeket az ötleteteket már a második világháborút követően Hannah Arendt is bővebben kifejtette, de a jelenlegi helyzetre is tökéletesen igaz.

Ha alapként vesszük azt a feltételezést, hogy azok a bűnösök, akik megfelelő információval és befolyásolóképességgel rendelkezte, akkor a kellemetlen igazság viszont abban rejlik, hogy nem csak Putyin és a legközelebbi köre felelős a mostani válságért. Az Európai politikusoknak már kezdettől fogva egyértelmű lehetett volna ki is Putyin, de a müncheni beszédet, georgiai háborút, vagy legalább a Krím annexióját követően rájöhettek volna. A gond abban rejlett, hogy éveken át inkább saját gazdasági és politikai tőkéjüket növelték Oroszországgal megkötött üzleteken keresztül ahelyett, hogy lényegében felléptek volna Putyin ellen. Manapság pedig az átlag orosz „Szását” vonják felelőségre, aki valamiért inkább a TV-nek hisz ahelyett, hogy félholtra veretné magát majd munkáját is elvesztené egy esetleges utcai tüntetés miatt.

A legfontosabb következtetés meg az, hogy végtelenül káros a kollektív bűntudat ötlete és gyakorlata. Morális és praktikus szempontból is jobb, ha mindig a személyt, nem az egész csoportot ítéljük meg.

Vladimir Putin dances, raises eyebrows at Austrian minister′s wedding |  News | DW | 18.08.2018

A bejegyzés trackback címe:

https://bnblog.blog.hu/api/trackback/id/tr417847825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.04. 16:58:01

Már csak ezért is történhetne valami putyin efftárssal!

arthurthedent 2022.06.04. 18:29:29

"Az adott személy mennyire informált az eseményről, ami autokratikus államban élő személyek esetében azért fontos, mert gyakran akaratuk ellenére egyfajta információs buborékban élnek"

Az ostobaság nem mentség. Ha arra hivatkozol, hogy "azért támogattam a háborút, mert azt hittem, hogy..." akkor én erre azt mondom, hogy TUDHATTAD.

A mai világban igen kevés ember van, aki nem TUDHATTA, hogy mi történik. Tudhattad, hogy mi a következménye annak, hogy támogatod a háborút? Igen. Támogattad? Igen. Akkor bűnös vagy.

arthurthedent 2022.06.04. 18:32:47

"Az adott személy mennyire képes befolyásolni az országában a politikai eseményeket"

Senki sem várja el az oroszoktól, hogy a tankok elé álljanak. Senki sem mondja, hogy aki nem tiltakozik, az bűnös. Csakhogy akiket megkérdeznek az utcán, azoknak a nagy része TÁMOGATJA a háborút. Nem azt mondja, hogy "nem nyilatkozom" vagy "nem érek rá", hanem igenis TÁMOGATJÁK a háborút, ha nem is anyagilag, de szóban. Ez bűn.

A megkérdezettek egy jó részét egyébként magyarországon elítélnék gyűlöletkeltés, erőszakra buzdítás, gyűlöletbeszéd miatt. Még jogi értelemben is bűnösek sokan.

arthurthedent 2022.06.04. 18:36:22

"Ugyanakkor, igencsak nehéz bevallani, hogy nem támogatsz valamit akkor, ha figyelembe veszel pár fontos tényezőt"

1) Most nem érek rá.
2) Já nye pányemáju pá russzki.
3) Hívja az ügynökömet ha interjút szeretne.
4) Térjünk vissza rá a jövő héten.
5) Pisilnem kell, szaladok!

Nagyon könnyű nem támogatni a háborút. Végtelen veszélytelen módja van! Egyszerűen nem mondod, hogy támogatod és az már elég.

Etniez 2022.06.04. 19:23:05

@arthurthedent: annyira unalmas már az orosz propaganda terjedése Magyarországon.

Ruszkik haza!

Mind!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.04. 21:32:45

Természetesen Sorosék nürnbergi perben fognak felelni gaztetteikért, ez nem kétséges.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.06.04. 22:21:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Undorító vagy ezzel az orosz propagandával. Egyszer téged is pofán ver valaki mint matyit.

birkamenet 2022.06.04. 23:05:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Elnézve putyin gazdád állapotát, ne nagyon vegyél neki már fésű készletet!

birkamenet 2022.06.04. 23:09:00

Putyin maga a ruszki nép. Mint ahogy a magyar nép is maga orbán. Tehát a nép miazhogynagyonis megérdemli, hogy rohadjon a gazdája miatt a szankciók terhe alatt.

semmi hatalmat senkinek 2022.06.04. 23:19:39

@Etniez: Nézőpont kérdése.... számomra az átkozott atlantista propaganda a roppant unalmas, én az USA-t küldeném haza Európából, ahol semmmi keresni valója...

juletræ 2022.06.05. 07:33:36

"milyen „ruszkikat” akartak hazaküldeni Magyarországról?"

Es Ukrajnabol?

"meg merem kockáztatni, hogy az Oroszországban élő oroszok jelentős része nem támogatja a háborút."

A ruszkik 75%a tamogatja a køzvelemenykutatasi adatok szerint.

A kephez: a nø nem az FPØ altal tamogatott osztrak kulugyi maca?
Egy okkal tøbb h a "nemzeti radikalis" (azaz putyinista, ruSSkik altal penzelt ) partoknak jol elkenjuk a szajat. Hozzaadott ertekuk nem nulla: erøsen negativ.

oassasa 2022.06.05. 07:42:18

@arthurthedent: Nyugaton sem tudják az emberek miért van ez a háború ! Ez nem az ő hibájuk.

nemecsekerno_007 2022.06.05. 11:28:41

Éhezők viadala.

Ukrán nacionalizmus jó, magyar nacionalizmus rossz.

arthurthedent 2022.06.05. 11:34:16

@oassasa: "Nyugaton sem tudják az emberek miért van ez a háború !"

Moszkvában az utca embere még azt sem tudja, hogy háború van. Olyanokat mondanak, hogy "oroszország még soha nem támadott meg senkit" meg "putyin nem lövetne oroszokra vagy ukránokra".

Most akkor ostobák vagy hazudnak?

apro_marosan_petergabor 2022.06.05. 11:40:26

A háború nagyon nagyon rossz dolog.
Sikerült elkerülni a háborút a kubai válság idején, az Szovjetunió meglépte azt, ami ehhez kellett.
Nem sikerült elkerülnie a háborút Szerbiának, pedig szerette volna, a NATO laposra bombázta, módszeresen, sok polgári áldozat is volt.
Nem sikerült elkerülni a II. Iraki háborút, pedig az irakiak könyörögve kérték, viszont az USA, GBR nagyon szerette volna. Ezért még titkosszolgálati jeletéseket is hamisítottak.
Nem tett meg mindent Ukrajna, hogy elkerülje a háborút.
Nem tett meg mindent az USA és az EU, hogy ne legyen háború.
Nem tett meg mindent Oroszország, hogy ne legyen háború.
Lett háború, pedig a háború nagyon nagyon rossz dolog, Ukrajna egy részét laposra bombázták és
s ok a polgári áldozat.

arthurthedent 2022.06.05. 11:58:20

@apro_marosan_petergabor: "Nem tett meg mindent Ukrajna, hogy elkerülje a háborút."

Mint ahogyan te sem tettél meg mindent, hogy ne raboljanak ki, ne erőszakoljanak meg vagy ne gyilkoljanak meg. Ugye?

birkamenet 2022.06.05. 12:14:15

@apro_marosan_petergabor: "Nem sikerült elkerülni a II. Iraki háborút, pedig az irakiak könyörögve kérték, "

Na; megjött A NAP HÜLYÉJE!

Ez is fidernyák, mi más is lehetne?

birkamenet 2022.06.05. 12:17:04

@nemecsekerno_007:

Oszt mi van az orosz nacionlaizmissal agymosott NERmecsek? Az ugyebár csak orbánnak jó, mert erre kapja putyin gazdájától a rrezsicsökkentést. Legalábbis a kétmillió szellemi fogyatékos birkát ezzel eteti., hogy neki rezsicsökentése van, ha támogatja putyint.

nemecsekerno_007 2022.06.05. 12:45:43

@birkamenet: Áruld már el FütyiMatyi, hogy miért akarsz minden áron Fidesz 4/5-öt?

marczy 2022.06.05. 13:11:24

@apro_marosan_petergabor: "Nem tett meg mindent Ukrajna, hogy elkerülje a háborút."

A megerőszakolt Kovács Vicuska "sem tett meg mindent" azért, hogy ne erőszakolják meg? Ugyanaz a kaptafa. Nem Szaúd-Arábiában élünk, gyerekek!
Onnantól kezdve, hogy az első orosz katona átlépte a határt, nincs miről beszélni. Nem állítom, hogy Ukrajna ne tehetett volna még mást is, vagy bizonyos emberek ne közvetíthettek volna, de ez az orosz államot nem menti fel, a felelősség pedig 100%-ban az övé. Minden más a diplomácia terepe kell hogy maradjon, ha nem tetszik neki valami, szankcionálja Oroszország Ukrajnát, de a háború még soha semmit nem oldott meg.
Ha engem kirabolnak, azért is én vagyok a bűnös?

marczy 2022.06.05. 13:15:04

Ja igen, a nyelvtörvény tipikusan ilyen: ha Kijevben magyarellenes intézkedéseket hoznak, akkor semmi csoda nincs abban, ha Magyarország ellenintézkedéseket hoz, de az, hogy megtámadja valaha is Ukrajnát, kizárt kell hogy maradjon. Oroszországgal ugyanez a helyzet. Fojtsa meg Ukrajnát gazdaságilag, de a nyílt háború okozta károkat a büdös életben nem lehet visszacsinálni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.06.05. 15:27:42

@marczy: "Fojtsa meg Ukrajnát gazdaságilag, de a nyílt háború okozta károkat a büdös életben nem lehet visszacsinálni."

Érdekes a látásmódod a gazdasági megfojtottságról. Mintha az bocsánatos bűn lenne. Mintha az automatikusan elviselhetőbb lenne, mint ha lebombázzák a házadat. Mintha a gazdasági károkat olyan egyszerű lenne visszacsinálni. Itt vagyunk mi, számos évtizeddel ezelőtt (is) okozott gazdasági károk elszenvedői, és a forint töredékannyit ér, mint a leu vagy a złoty. Három hónap alatt 15%-ot romlott a pénzünk, és még nem végeztünk.

impala 2022.06.05. 15:41:57

@birkamenet: Putyin maga a ruszki nép. Mint ahogy a magyar nép is maga orbán.

sok évig hitegettem magam, hogy csak a megtévesztésnek, médiatúlsúlynak a következménye, amit itthon látunk a választásokok.
szar kimondani, de mára kénytelen vagyok osztani a véleményedet.

alöksz róz 2022.06.05. 15:43:25

@Etniez: na megjöttél, nagyeszű, bebégetni? :D

alöksz róz 2022.06.05. 15:46:25

@juletræ: "A ruszkik 75%a tamogatja a køzvelemenykutatasi adatok szerint." - függetlenobjektív média szerint
ki hisz má el nekik bármit bemondásra, csak a hülyék meg az agymosottak

arthurthedent 2022.06.05. 15:46:52

@Androsz: "Három hónap alatt 15%-ot romlott a pénzünk, és még nem végeztünk."

Élsz? Élsz! Él a családod? Élnek. Megvannak a végtagjaik? Igen.

Ugye mennyivel jobb mint a háború? Ugye?!

luis5 2022.06.05. 16:08:15

Az orosz az új zsidó. És liberalfasiszta elit és propagandasajtója kéjes örömmel mutat rá mindenre ami orosz legyen az lefoglalando jacht v betiltando szimfonia v 150 éves regény...

apro_marosan_petergabor 2022.06.05. 20:17:10

@arthurthedent:
Kicsit nehéz a felfogásod illetve szűklátókörű vagy. Az USA által irányított Ukrajna folyamatosan fegyverkezett, pár hónappal a háború előtt olvastam egyik tábornoka fenyegetését, "aztán ne lepődjön meg Moszkva, ha hullanak rá a rakétáink"... ezt ugyan nehéz komolyan venni, csak mutatja az ukrajnai attitűdöt (a nagy mellényt) - a magyarok taposását most nem taglalnám, ez csak egy szín a demokrata Zelinskij jellemzéséhez... Komolyabban folytatva folyamatosan jelezte, a NATO-ba akarnak belépni. Ha kicsit figyelmesebben olvasod korábbi mondataimat (első bejegyzésem), megérted, a kubai válság hasonló volt, az USA gyomrába akarták tolni a "lehorgonyzot anyahajót" atomrakétákkal felszerelt fő szovjet szövetséges előretolt hadállást, Kubát. Kennedy ezt nem tűrte - Hruscsov visszakozott (rakéta válság).
Ez itt is ígyjátszódott le. Oo jelezte, ez így nem jó. Nyugat jelezte, na és... és ez éveken át folytatódott, az orosz kisebbség fizikai üdözésével együtt, az orosz tartományokban. Kennedy akarom mndani Putin megunta. Lépett. Mikor Kijev körbe volt már majdnem zárva, Zelinskij sok mindent elfogadott volna, demilitarizált, NATO semleges Ukrajnát - de az USA megállította a tárgyalásokat.
Most ezerrel folyik U felfegyverzése (de U már erősen elfáradt, vesztésre áll), de Biden már finoman jelzi, U esetleg lemondhatna egyes területekről, de Zelinskij most nem szeretne arcot veszíteni vagy más erők(Soros) mást súgnak neki, de majd eljön a pillanat mikor változtatni fog (kénytelen lesz - álláspontján).
Sokan nem foják fel, pedig egyszerű, ez nem U-O haború hanem USA proxy háborúja U közvetítésével O ország ellen, még ha effektíve nem is az USA indította, hanem Putin adta ki a parancsot. Mint mondjuk 67-ben is, Izrael megelőző csapást mért az arabokra...
(Tessék egy kicsit figyelmesebben szemlélni a világot - könnyebben megérthető lesz sok minden)

arthurthedent 2022.06.05. 20:49:38

@apro_marosan_petergabor: "Kicsit nehéz a felfogásod illetve szűklátókörű vagy. Az USA által irányított Ukrajna folyamatosan fegyverkezett, pár hónappal a háború előtt"

Európa 10 éve folyamatosan fegyverkezik, a ruszkik miatt. Még Magyarország is.

arthurthedent 2022.06.05. 20:52:18

@apro_marosan_petergabor: ""aztán ne lepődjön meg Moszkva, ha hullanak rá a rakétáink"... ezt ugyan nehéz komolyan venni, csak mutatja az ukrajnai attitűdöt (a nagy mellényt)"

2014-ben megtámadták az oroszok ukrajnát. 2021 végén felvonultak egy hadsereggel a határához. MÉGIS MI a francot kellett volna egy ukrán tábornoknak mondania? MIT?!

arthurthedent 2022.06.05. 20:56:29

@apro_marosan_petergabor: "válság hasonló volt, az USA gyomrába akarták tolni a "lehorgonyzot anyahajót" atomrakétákkal felszerelt fő szovjet szövetséges előretolt hadállást, Kubát"

Az USA nem vonult be ukrajnába. Nem telepítettek semmit. Az oroszok ellenben bevonultak belorusziába, onnan indítottak támadást és rakétákat is, beloruszia pedig bejelentette, hogy szeretne atomnfegyvereket.

MÁR MEGINT olyan dolgokkal bírálod az amerikaiakat, amit az oroszok csináltak! Kubában is, belorusziában is!

arthurthedent 2022.06.05. 21:01:10

@apro_marosan_petergabor: "hanem USA proxy háborúja U közvetítésével O ország ellen"

Hogy lett az usa háborúja, ha egyszer oroszország indította? Putyin usa bérenc lenne?

oroszország megtámadott egy független országot és most sír a szája, hogy "nem ér segíteni neki". Tényleg?

inebhedj - szerintem 2022.06.06. 10:18:57

@arthurthedent:

ő…

nyugtass meg, hogy trollkodsz és nem komolyan adta fel a leckét a kérdés.

apro_marosan_petergabor 2022.06.06. 16:32:04

@arthurthedent:
De, az USA bevonult Ukrajnába csinált 5 milliárd dollárért egy "forradalmat", Soros 30 éve ott van, s ugyanazon a vonalon nyomja... s nem az oroszok kedvére, s hát a Disznó öböli partraszállást sem nevezném 2000 emberrel semminek...
Ne légy naiv, a mecss az orosz területért s ásványkincsekért megy. Mindent megérne az USA-nak, ha fel tudná szabdalni Oo-ot. Hodorkovszkij hozzálátott a szivattyúzáshoz, de Putin kidobta, mint a macskát sz@rni... Az USA-nak egy Jelcin kellene, -500 milliárd USD államadósságal, elerőtlenedett, rogyadozó állammal. Ehelyett lett egy Putin, + 500 milliárd USD-s tartalékkal, erős hadsereggel és gazdasággal, ez útban van....
Ezért újra próbálkoznak, másképp - ehhez kell Ukrajna, a NATO stb...

arthurthedent 2022.06.06. 20:21:03

@apro_marosan_petergabor: "Ne légy naiv, a mecss az orosz területért s ásványkincsekért megy."

Tehát a gaz amerikaiak oroszország kincseire fáj a foguk? A mérhetetlen nagy gazdagság, amit ott találni szibériában... :D Még jó, mert azt hittem, hogy az oroszoknak fáj a foga az ukrán föld kincseire, de akkor most már tudom, hogy a gaz amerika a ludas.

Mekkdonaldszos szendvicsekkel próbálták meg elfoglalni orosz anyácskát, de putyin evtárs átlátott a szitán és keresztülhúzta a számításaikat ukrajna nem-háborús akciójával. Zseniális.

Kivlov 2022.06.07. 08:00:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mert csinálják a látszaszankcióikat, utána meg csodálkoznak hogy cumizik a világgazdaság. :D

apro_marosan_petergabor 2022.06.07. 18:32:37

@arthurthedent: ...ez egy kicsit kissé mellébeszélősre sikeredett...
süti beállítások módosítása